Recht je rugbehandeling in Lent en regio Nijmegen

Dornmethode

 

De basis van de Dorn methode is correctie van het beenlengte verschil en correctie van het gewricht tussen heiligbeen en bekken.  Bijna iedereen heeft wel een gering beenlengte verschil. De benen zijn de steunpilaren van ons bekken. Als er klachten vanuit het bekken optreden, dan is dat het eerste wat ik ga testen en behandelen. Het beenlengte verschil kan groter zijn geworden of het bekken zit vast.

Dit komt meestal voort uit een blokkade vanuit het bekken. Dit heeft zijn uitwerking op de wervelkolom met mogelijk pijn en bewegingsbeperking als gevolg.

 

De oorzaken van beenlengteverschil

 

1. Anatomisch (aangeboren, linker onderbeen is bv. korter dan het rechterbeen. Dat valt met Dorn niet te corrigeren, wel kunnen de eventuele gevolgen daarvan behandeld worden).

2. Door een val, vertillen, een misstap, maar vooral door zitten. Als je zit, staat de romp in een 90 graden positie ten opzichte van de benen. Dan ontspannen de heupspieren zich. Het heupgewricht bestaat simpel gezegd uit een kop en een kom, met daar tussen kraakbeen, bijeengehouden door spieren en pezen. Slaan we bv het ene been over het andere, dan wordt de kop van dat bovenbeen als het ware iets uit de kom van het heupgewricht getrokken.

Staan we nu op, en glijdt het gewricht niet automatisch terug in de goede positie, dan wordt de foute houding door het aanspannen van de spieren gestabiliseerd.

Nog sterker gebeurt dat in de auto, omdat die bij het zitten ook nog trilt. Door deze vibraties trillen de kop en de kom millimeter voor millimeter uit elkaar. Zo kan er een beenlengte verschil van wel 3 centimeter ontstaan.

 

Om de gevolgen van punt 2 te behandelen voert u zelf een eenvoudige oefening uit waardoor de kop van het dijbeen weer beter in de heupkom past.  

 

Als na het corrigeren van het beenlengte-verschil de basis in orde is, gaan ik verder met het controleren van het bekken en daarna de wervelkolom. Eventuele wervels die niet in de juiste positie staan, worden gecorrigeerd. Deze correctie vindt plaats tijdens het uitvoeren van een beweging met een arm of been. Door deze beweging worden de spieren als het ware voor de gek gehouden en kunnen de spieren de correctie niet tegenwerken. 

Deze milde, eenvoudige methode zorgt voor het corrigeren van bekken, heupgewrichten en wervels. Het doet geen pijn en er wordt ook niet aan uw lichaam getrokken of geduwd.

 

Na de Dorn methode is zowel een shiatsu behandeling als de Breuβmassage zeer geschikt om de spieren rond de wervels te ontspannen voor een beter resultaat.

De Dorn methode en Breuss massage kunnen ook prima toegepast worden bij kinderen.

  

Na de Dorn behandeling is het erg belangrijk om 2 tot 3 dagen inspanningen en zwaar tillen te vermijden.

Veel water en thee drinken helpt hierbij om het ontgiften te bevorderen (opgehoopte afvalstoffen in de weefsels komen nu los en kunnen door meer te drinken, sneller worden afgevoerd).

 

Er kan gedurende een paar dagen na de behandeling wat spierpijn optreden op plaatsen waar de wervels  gecorrigeerd zijn. Het lichaam moet wennen aan de gecorrigeerde stand.

 

Wilt u meer Info of een afspraak maken,  ga dan naar de contactpagina